Sunday, May 3, 2009

Egypt

Zdravime,

tentokrat uz z posledni zastavky v Egypte a to Aswanu, odkud zitra odplouvame po Nilu do Sudanu.
V Egypte se nam libilo, zacali jsme odpocinkem na plazich poloostrova Sinai, prvnich par dni v ospale vesnicce Tarabin v bambusove chtace na plazi, krome kremu po opalovani nam tam nic nechybelo.



Presunuli jsme se do turisticke vesnice Dahab, i kdyz tam bylo trochu ziveji nez jsme ocekavali, byla tam prijemna atmosfera a libilo se nam tam. Koralovy utes podel celeho pobrezi, nadherne snorchlovani, velky vyber poulicnich jidelen a cerstve ovoce, pomerne levne pivo a sisa. Presne tohle jsme potrebovali, vymenili jsme knizky a cekali, az za nami dorazi kamarad Stepan.



Potrebovali jsme trochu rozhybat kosti a tak jsme si dali 2 a pul hodinovy nocni vystup na biblickou horu Sinai (2285 m), neboli Mojzisova hora, kde vzniklo Desatero bozich prikazani. Na horu denne chodi nekolik stovek poutniku. My jsme byli jedni z mala, kteri na horu sli jen kvuli vyhledu. Az na to, ze kazdych 10 metru nabizeji jizdu na velbloudovi a nebo zajezd ruskych zen v podpadkasch zaterasi cestu, to stalo za to. Pod horou je Klaster sv. Kateriny ze 4. stoleti.



Chteli jsme se dostat do Suezu, ale nebylo to jednoduchy, vsichni tam byli bud na zajezdu, nedo jeli zpet do Dahabu a jedinej autobus jel v 6 rano. Museli jsme si vzit taxika na krizovatku asi 100km, odkud uz jsme mohli stopnout normalni autobus do Kahiry.
A jeste to odpoledne jsme dorazili do Suezu, na vyber byl jen jeden hotel v pristavu. Tesili jsme na pozorovani velkych nakladnich lodi projizdejicich Suzskym pruplavem. Suezsky pruplav je 163km dlouhy pruplav spojujici Stredozemni a Rude more. Je hranici mezi Sinajem (Asie) a Afrikou. Pry pruplavem propluje az 25 000 lodi. Jeste ten vecer jsme tam posedavali a zadny lode nepluly, vsichni nam rikali, ze az zitra. Tak jsme tam prisli dalsi den a po par hodinach cekani zase nic, ty ranni jsme prosvihli, jednu jsme zahlidli z balkonu a pak az odpoledne. No a tak jsme nemeli stesti a nevideli jsme zadnou lod!!

Odpoledne jsme zabalili a skocili na autobus do Kahiry. Meli jsme bajecnej tip na ubytovani v Kahire, levny hostel Sultan za 3$ za postel na peknym miste, v ovocnym trzisti a nedaleko od metra. Po zbytek vecera jsme jenom ochutnavali speciality z okolnich ulic. V hostelu s nami bydleli hlavne japonci, kteri se tam vsichni zasekli misto tydne na par mesicu.
Samozrejme jsme si nenechali ujit jednu z nejznamejsich pamatek na svete a to pyramidy, je to jeste cast Kahiry, ctvrt Giza a jsou na hrane velkomesta, takze nejsou v osamele pousti jak jsem si je predstavovala. A hlavni vec o cem jsem premyslela, je, jak nekdo mohl neco takoveho postavit pred 5000 lety a jeste k tomu na kopci!!!!!



Zarizovani sudanskych viz, jak uz jsem psala na nasem blogu, nam nejvice zkomplikoval cesky konzulat, kam jsem prisla s prosbou o dopis s razitkem, ktery sudanska ambasada vyzaduje. Pan zakomplexovany konzul mi, rekl ze ne a neminil se se mnou bavit.
Allan to mel mnohem jednodussi, i kdyz mu jeho ambasada dopis bez problemu vydala, stalo tam, ze dopisy nedava a uctujou si za to 30 liber. Sudanske viza jsme nakonec dostali, staly 100$ a meli jsme je do druheho dne.
Zbytek posledniho Stepanova dne jsme stravili v islamske ctvrti Kahiry, krasne uzke ulicky, mesity na kazdem rohu, trziste a bazary.



Bohuzel dalsi den, v pondeli jsme se museli rozloucit a Stepan letel zpet do Dubaje a my jsme si vyzvedli viza a navstivili neuveritelne Egyptske muzeum, asi nejznamejsim exponatem jsou predmety nalezene v Tutanchamonove hrobce.
Vymenili jsme hodne penez na dolary, protoze v Sudanu a Etiopii nebudem mit moznost vybrat penize z bankomatu a tak nosime kazdej 600$ v kapse. Koupili jsme listek na autobus do Luxoru ( i kdyz bysme radsi vlakem, tak turisti nemuzou pouzivat druhou tridu a tak by prvni trida stala jak oba autobusem) a jeste jsme museli sehnat listky na lod z Aswanu do Wadi Halfa v Sudanu, trajekt jezdi jen jednou tydne a to v pondeli a tak nezbyvalo, nez koupit na pondeli dalsi. V utery vecer jsme nocnimn autobusem odjeli 700km do Luxoru.



Luxor je jednim z nejznamejsich a nejnavstevovanejsim mistem v Egypte, na vychodnim brehu Nilu jsou zname chramy , Luxor a Karnak a na zapadnim brehu Udoli kralu a Udoli kraloven a nekolik dalsich chramu. Bylo to jak psychicky a tak fyzicky narocny, neustale se nekdo nabizi jako pruvodce, nebo taxikar, nebo neco chteji prodat nebo chteji jen tak baksis, v kazdym krame a restauraci clovek musi smlouvat a je to unavny, kdyz clovek odmitne projizdku na oslovi, nebo na koni, tak jsou az agresivni a do toho je strasny vedro, ze se neda ani dychat. Nastesti jsme meli prijemny ubytovani, sice nam neustale nabizely organizovany vylety a porad to opakovali dokola, ale kdyz clovek rekl 10krat ne, tak jim to doslo. Navstivili jsme zapadni a i vychodni breh Nilu a vetsinu pamatek, ale pesky to bylo vice nez narocny. Posledni den jsme meli uz prechramovano a zasli jsme do kempu pouzit za par dolaru jejich bazen, kde jsme stravili cely den. V nasem hostelu meli dobrej trik a o 7 pri zadapu slunce se podaval hostum caj na terase zadarmo a tak se tam vsichni sesli a po caji presli na studeny pivo, posledni vecer jsme potkali zajimavy par, kteri akorat prijeli po zemi z Kapskeho mesta vlastnim autem a rikali, ze Sudan je bajecnej a dali nam hodne rad.



Do Aswanu jsme prijeli vcera vlakem, je to tu o dost prijemnejsi nez Luxor, i kdyz nam neustale nekdo neco nabizi, hlavne projizdku na lodi po Nilu, tak kdyz clovek 3krat odmitne, tak prestanou.
Zitra rano uz odplouvame do Sudanu, a tak dame vedet az budem v Chartumu.

2 comments:

  1. Hi Monika!

    we met in Nuweiba, Egypt. me(Eunmi), my hubby(Pete) and the two kids(Ruby and Ellie).

    You and Allan are amazing that you keep the travelog up to date like this.

    we will be following your route and hear about lovely stories.

    Safe journey!

    ReplyDelete
  2. Allan and Monika,
    you stupid ugly stinking neanderthal albino subhumans how dare you write stupid things like below, and how old are you ?

    How come you didn't ask some basic questions why the west likes to maintain such image ?

    Let me tell you that it is because of inferiority complex of white people or albinos. Because whites are genetic defects like albinos.They think the proud Ethiopians despise them. It is also because of Ethiopia's great culture and also its great history.It was the first country to defeat Europeans and remain independent.

    So now you know that white people have inferiority complex toward Ethiopians and that is the reason.

    But wait,it is not only you white folks that can smear other peoples' names, the rest of us are doing the same to you, it is tit for tat neanderthals.

    "For most people in the West the only images they know of Ethiopia are those from Live Aid and other charity events organised by rich rock stars looking for a bit of free publicity, i.e. Bob Geldof and Bono, images of drought and famine."

    ReplyDelete