Friday, April 17, 2009

Jordansko

Zdravime,

Do Ammanu , hlavniho mesta Jordanska jsme prijeli autobusem z Damasku, viza za 10 Euro, bez jakych koliv problemu, jsme si vyridili na hranicich. Par dni jsme uz cestovali s nasim tureckym kamaradem Bericem a na doporuceni jsme se ubytovali v nejlevnejsim hostelu Venecia, nevim jestli uz starnem, ale to bylo i na nas trochu moc:):) I kdyz tam byl moc prijemnej majitel, tak tam uklizeni moc nedali, hlavne zachodu, kam se dalo vstoupit leda tak v holinach!!! A tak jsme se druhej den prestehovali a obetovali ten 1$ extra za neco cistciho.

Jeste se vratim k Bericovi, byl z Istanbulu a uz 15 let byl v duchodu a ocividne si ho uzival, vyrazil si na 5 mesicu na cestu po Dalnem vychode, mel sebou malinkej batuzek a v nem rychlovarnou elektrickou konvici na tureckou kavu.

Docela takova zajimavost z Turecka jeste do nedavna se chodilo do duchodu po 25 letech prace muzi a 20 letech zeny a tak hodne lidi je v duchodu uz od 40 ti let.

Amman toho nema moc k nabidnuti, ale je dobrou zakladnou pro jednodenni vylety. Prvni den jsme podnikli vylet do Antickych rozvalin mesta Jerasch a dalsi den stopem k Mrtvemu mori. Mrtve more je nejnizsim mistem na Zemi , neco kolem 400 m pod urovni more. Je tam nekolik luxusnich hotelu, kde se da vyuzit jejich plaze se sprchou za 15$ na osobu. Voda obsahuje pres 30% soli, takze sprcha je docela prijemna po koupeli. Dorazili jsme asi 15km za vsechny tyhle hotely na mistni plaz s horkym pramenem, bylo tam docela hodne odpadku, ale byli jsme tam prozatim sami, stihli jsme si zaplavat. Je neuveritelnej pocit jak ta voda nadnasi, ze se clovek malem zlomi:):) ale najednou tam zacali najizdet autobusy se skolakama a najednou jich tam bylo asi 500, strasnej rev a my jsme zajimali vsechny uplne nejvic a tak jsme se oblekli a bez koupele v horkem pramenu jsme sli zase na stopa, musim rict, ze to trochu stipalo, ale 2 hodky se to dalo vydrzet. Stop byl prijemnej nejdriv palestinec v nakladaku s kamenim, pak hodne bohaty manzelsky par ze Syrie a nakonec manazer hotelu Mariot az do Ammanu.

Taky se mi stala takova neprijemnost a to, ze mam tecku na kazdy fotce, nejaky smytko nebo prach v objektivu, stravili jsme cely den chozenim po Ammanu, ale nikomu se do toho nechtelo, vsichni mi na to rekli, ze na to potrebuji profika a takovyho prej v Ammanu nenajdu. Tak dalsi moznost je Kahira, ale nevim...

Dalsi destinaci byla Petra, skalni mesto, absolutne uzasny zazitek, i kdyz vstup je 21 euro na jeden den, stoji to zato!!! Petra ma pry az 3000 navstevniku denne. Bydleli jsme ve mestecku Wadi Musa, asi 5km od Petry.

Pokracovali jsme do chranene krajinne oblasti Wadi Rum, nadherna poust s cervenymi dunami a neuveritelnym pohorim. Ve vesnici Rum byl kemp a tak jsme konecne ozkouseli nas bajecny stan. I kdyz jsme to neplanovali, nakonec jsme tam zustali 3 dny. Dva dny jsme podnikli pesi vylety po pousti a pres Kanony, moc takovych blaznu tam nebylo, vetsinou to vsichni podnikali v dzipech a ty vesti blazni na lanech po skalach. Kemp byl plnej lidi co lezou, vetsinou hlasitejch izraelcu, a par francouzu a spanelu.
Rakhabit kanon byl narocnejsi nez jsme cekali, a kdybysme nepotkali par horolezcu po ceste, asi bysme se z toho bludiste nedostali. Myslim, ze Wadi Rum byl pro me tim nejhezcim mistem, co jsme na tomto vylete navstivili.

Pak uz nebylo daleko do pristavu do Aqaby a za neuveritelnych 70$ trajektem do Nuweiby do Egypta. I kdyz to mel byt rychly trajekt zabralo nam to skoro cely den, asi 2 hodiny jsme cekali, az budou mensi vlny abysme mohli zaparkovat a jizda trvala necele 2 hodiny. Meli jsme spolecniky, belgicky par, ktere uz jsme potkali v Petre.
A ted si zaslouzime nejaky odpocinek na plazi, par dni v Tarabinu a pozdeji presun do Dahabu, kde se potkame s kamosem Stepanem.

No comments:

Post a Comment