Wednesday, September 9, 2009

Zambie

Vcera jsme opustili Zambii a uz se mi stejzka, trochu skoda, ze jsme neprozkoumali vic koutu tyhle krasny zeme. Kdyz jsme prejeli hranice z Malawi, tak se toho vlastne moc nezmenilo, jazyk v okoli Chipaty je velice podobny a lidi stejne pratelsti a mili. Ale po dlouhy dobe vsechno vypadalo tak tradicne africky, krasny hlineny pomalovany domky s travnatyma strechama, zadny beton a plech.
Ani jsme necekali, ze se dostanem jeste ten samy den do Mfuwe, South Luangwa Narodni Park, ale meli jsme stesti, minibus se plnil od rana a odjel az v 5 odpoledne, my jsme stravili cekanim v zaparenym minibusu jenom 4 hodiny a kdyz jsme byli uplne nacpany, tak se vyrazilo. Jenom asi 4 hodiny jizdy, ale strasne boulovata prasna jizda. Stan jsme postavili u reky v kempu jmenem Udoli krokodylu a jak stavime stan, tak se po kempu prochazi slon a hrosi chrochtaji par metru od nas, ale pan majitel nas uklidnil, ze za 25 let, co tam ten kemp je, tak se nikdy nic nestalo a pokud nevylezes v noci ze stanu, tak by se ti nic stat nemelo. To se opakovalo kazdou noc, trochu divnej pocit:):) A prej leopard chodi obcas pit z bazenu. Kemp mel krasnou travu a tak se tam v noci chodila past zver z parku, kterej byl jen pres reku. Takze clovek ani nemusel jit do parku videt vsechnu tu divocinu, ona se prisla podivat za nama. Ale presto jsme do parku vyrazili na odpoledni 4 hodinovou projizdku, park je znamy velkym mnozstvim leopardu a leoparda jsme videli jen jednou v Serengeti a ten z nas byl pekne otravenej. A opravdu jsme videli leoparda po lovu, oni si korist vzdycky vytahnou na strom, kde si to muzou v klidu sezrat, ale tenhle to nestihl, protoze mu to ukradla hyena, hyeny akorat cekaj, az nekdo neco ulovi a pak mu to ukradnou, hrozny mrchy ty hyeny!! No a on se bal si tu impalu vzit zpet, parkrat se o to pokusil, ale hyena ho vzdycky zahnala.





A dalsi kousek, cela lvi rodinka, 11lvu najednou, prej pred par dnemi zabili 3 buvoly a tak vsichni vypadali docela line a prezrane.





Jizda zpet do Chipaty byl dobrej zazitek, domluvili jsme se s ridicem minibusu, ze nas vyznedne v 9 vecer, z kempu do vesnice se nedalo jit pesky, protoze tam byla vseljaka zver a majitel kempu nechtel, aby nas vyzvedavali az ve 3 rano, ze vzbudi hosty. Tak jsme vyrazili v 9 do vesnice, prvni pivko s ridicem v mistni hospode, byla sobota a tak jsme se presunuli do nocniho klubu, pak jsme v dalsi hospode koukali na fotbal, byla sranda, ale kdyz ridic mel uz 5.pivko a stipac listku byl uplne zkourenej, tak jsme zacali byt tak trochu nervozni, jestli vubec pojedem, jeli jsme vyzvednout par pasanzeru asi v 1 rano, pak 2 hodinky spanku na parkovisti a ve 3 rano jsme pokracovali nabirat dalsich par lidi a do Chipaty. Ridic to dal, tech pivek mel urcite mnohem vic a my jsme to prezili. V Chipate uz byl autobus do Lusaky, byla nedele a tak to zabralo asi 4 hodinky ho naplnit a byl to pomerne luxusni autobus, uz ani nepamatuju, kdy jsme naposledy jeli takovymhle peknym autobusem a kazdej mel svoji sedacku!
V Lusace toho moc zajimavyho neni, ale ja jsem musela zazadat o viza do Botswany, uz jsem byla pripravena, ze to nebude zadnej med. Na ambasadu jsme sli spolecne s polakem Alexem, kteryho jsme potkali v autobuse a tomu rekli, ze uz ani polaci nepotrebujou viza, skoro zadne zeme evropske unie viza nepotrebujou, tak nechapu proc my je potrebujem. No rekli mi, ze to 75$ a bude to trvat -7+ dni a jsou i pripady, kdy to trvalo 2 mesice, potrebovali rezervace hotelu a letenku z Botswany a pokud mi viza zamitnou, tech 75$ mi nevratej. Pak jsem sla na pohovor k nejakymu chytrolinovi do kancelare, byl to docela idiot, ale nastesti mel dobrou naladu a rekl mi, ze si je muzu vyzvednout za 5 dni. Mezitim jsem zazadala o viza do Namibie, ty probehli bez problemu a tak jsme cely tyden pendlovali mezi ambasadama. Opravdu v patek byli viza hotovy a tak jsme mohli vyrazit do Livingstonu na Viktoriny vodopady. A museli jsme zacit trochu planovat, ne ze moje viza do Botswany jsou jen na 14 dni, ale do Namibie musim vztoupit do 20dni, od datumu, kdy jsem je dostala.
Livingstone je ne moc africky vypadajici mesto a hlavni atrakci jsou vodopady, je obdobi sucha a tak tam neni tolik vody, ale zas je dobry, ze je mozny jit po vrchu vodopadu a to je dobrej pocit.





Prej mnohem lepsi vyhled je ze starny Zimbabwe, ale to bysme potrebovali viza a na jeden den 50$, do toho se nam moc nechtelo.
Vsechny kempy a hostely v Livingstone maji bazeny a kuchyne a bary a vsechno mozny a o vikendech je tam zivo, hromady mladejch anglanu co si prijedou skocit bungee jumping a pak jdou kalit.

Jinak jidlo v Zambii nebylo nic uzasnyho, Nsima- kejda z kukuricny mouky bez chuti s kuretem, jinak jenom hronolky s klobasou a nebo fast food, vetsinou jsme si varili, zeleninu z trziste a ryzi. V Zambii je nejdrazsi benzin zatim v Africe skoro 30Kc za litr a tim padem je vsechno drazsi a nechapu jak si mistni lidi muzou neco dovolit.

1 comment:

  1. Ahoj Afričani,

    právě si vás čtu místo večerníčku a musim vám pochválit fotky zviřátek co tady máte. Krásný!

    Už tušíte, kdy budete zpátky v civilizaci? Já odlétám příští týden směr East Midlands, trochu se vzdělávat a samozřejmě snižovat anglické zásoby piva. :)

    Tak ať se vše daří a doufám, že se uvidíme v UK. Budeš mi Allane muset ukázat tu tvoji rodnou a milovanou ... Ipswich? Říkám to správně? :-)

    ReplyDelete