Wednesday, September 2, 2009

Malawi

Zdravime vsechny,

Tentokrat trochu z cesty po Malawi, Malawi je malinka krasna zeme ve vnitrozemi jihovychodni Afriky, petinu zeme tvori jezero Malawi, ktere nabizi dostatek ryb pro celou zemi a je hlavni turistickou atrakci.



Hranice s Tanzanii probehli hladce, akorat jsme se trochu nechali napalit a penize jsme vymenili za docela blbej kurs, ale mohlo to byt horsi. Ten den jsme cestovali spolecne s francouzem Gerardem a tak jsme se podelili o dopravu do Nkhatha Bay.
Tak trochu predbezne jsme meli domluvenou vypomoc v jedne organizaci, ktera vypomaha mistni komunite, ale prvni vecer jsme se dozvedeli, ze majitel byl vyhosten ze zeme za drzeni nelegalnich drog a pulka vesnice byla non stop vylita. Rano v 8 to bylo nejhorsi, kdyz se rybari vratili, prodali ryby a hned to sli prochlastat, vetsinou ginem s igelitovyho pytliku za 2 kc panak a vecer byla ozrala ta druha pulka chlapu, kteri nebyli rybari. Takze za prvni 2 dny se vyparil pocit, ze bysme radi pomahali mistni komunite, to by mistni komunita musela chtit:(:( kdyby chteli skolu nebo cokoliv, tak ty penize co prochlastaj a ten cas co prosedej v hospode nebo protanci v nocnim klubu, tak uz by meli 10 skol ve vesnici. No proste jsme se rozhodli pokracovat v cestovani, stejne Malawi ma hodne dobrovolniku z Anglie a Ameriky, kteri za to dobrovolniceni dokonce i plati (teda spis jejich rodice, protoze jsou to vetsinou 17ti lety deti)!!!
Ale krome par vykalencu na ulicich se nam Malawi hrozne libilo. Meli jsme par dni nazbyt, protoze trajekt na ostrovy Chizimulu a Likoma odjizdi z Nkhata Bay jenom jednou tydne a tak jsme vyrazili kempovat na par dni do mistnich lesu a kopcu ve Viphya plateau, moc turistu tam nejezdi, lidi v okoli byli skvely, ale ty lesy nevypadali moc africky. Do Nkhata Bay jsme se vratili den pred odjezdem trajektu, resili jsme celou dobu jestli si koupime listek do prvni nebo druhy tridy, slyseli jsme, ze na tyhle trase se turistum ztraci batohy a penezenky a kdyz jsme videli jak se trajekt plni asi 6hodin pred odjezdem, rozhodli jsme se pro prvni tridu. Byl to neuveritelnej brutal, jenom se do ty lode dostat bylo skoro nemozny, nikdy jsem nevidela neco tak preplnenyho a to jsme nechali i lidi na brehu, protoze to bylo totalne preplneny i podle africkych standartu!!!!!a to je co rict.



Prvni trida mela misto, ale nedalo se tam dostat a kdyz nekdo potreboval na zachod, tak se muselo ruckovat po strope, nebo zabradli, nebyl videt ani centimetr paluby. A k tomu jeste tenhle trajekt Ilala uz jezdi 60 let po jezere Malawi, ma 2 zachrany cluny pro 46 lidi, ktery se pouzivaj na prevazeni pasanzeru na breh, molo a dostatecna hloubka je jen ve 2 pristavech a kdyby se neco stalo,ze druhe a treti tridy se skoro neda dostat ven.



Cesta na Chizimulu ostrov trvala neco pres 4 hodiny a za tu dobu se hodne chlapku na baru stacilo totalne ozrat, dostat se ven z lodi bylo skoro nemozny a trvalo to pres 5 hodin, nez se lidi dostali ven, co potrebovali vystoupit. Vsichni museli naskakat do tech zachranejch clunu, asi ze 3 metru, byly 2 hodiny rano a pomerne velky vlny. Vetsina turistu mela trauma z predstavy, ze se na tu lod musime vsichni vratit a neda se tomu vyhnout.
Chizimulu ostrov byl malinkej asi 5km na 2km, byl tam jeden krasnej kemp, uzasny plaze a pruzracna voda se snorchlovanim. Prijemna vesnice, kde susili ryby, bylo tam par bao bab stromu a pohoda. Ztravili jsme tam 5 dnim, jak tam bylo dobre.







Pak jsme se preplachtili na Likoma ostrov asi 12km, na lodce nas bylo asi 30 ebyl motor a 2 prosteradla, ale docela foukalo, takze 2 hodky a byli jsme na druhy strane. Kdyz nefouka, tak to trva az 5 hodin.



Likoma ostrov o neco vetsi, taky s jednim kempem na plazi, vesnice o neco vetsi, trziste a nejvetsi katedrala ve stredni Africe. Jenom 7 km od Mozambiku.



Meli jsme tam jeste 3dny do odjezdu Ilala trajektu, zasli jsme na nedelni msi do katedraly, vsichni zpivali a tancili a podekovali nam za navstevu, bylo to skvely.
Hodne lidi rikalo, ze trakejt je plnej jenom kdyz jede timhle smerem a byla to pravda, my jsme tentokrat pokracovali na jih a lod byla poloprazdna a tak jsme tentokrat ozkouseli druhou tridu, v noci jsme moc nevyspali, ale pres den to byla pohoda. A na posledni cast cesty jsme si koupili treti tridu. Do Monkey Bay jsme dorazili vecer jeste s jednim anglickym parem a od kapitana nam bylo nabidnuto, jestli nechcem prespat v kabinach a tak jsme zustali na lodi uplne sami a poprve v Malawi jsme spali na posteli. Akorat tam zustala privazana koza a celou noc mecela a pekne se to rozlejhalo na ty prazdny lodi a tak jsme se stejne moc nevyspali.

Zabalili jsme se a chytli nakladak do Mangochi, odkud nas uz moc peknej autobus odvezl do Blantyre. V kempu jsme potkali nasi korejskou kamaradku, s kterou jsme se predbezne domluvili, ze pujdem spolecne na trek do Mulanje hor a tak jsme nakoupili jidlo a druhej den vyrazili do magickejch hor Mulanje, okoli hor je plny cajovych plantazi a povidaj se docela strasidelny historky o tehlech horach. Pred mesicem tam nasli mrtvyho brazilce v jeskyni a nekolik lidi je par let pohresovanych. Vsichni se zenou na nejvyssi vrchol Sapitwa 3001m, my jsme si dali 3 denni okruh, prvni den byl narocny 1500m stoupani, ale pak bylo krasne, krasny chaty k prespani se drevem a vodou. Radsi jsme si vzali pruvodce, i kdyz nam akorat ukazal cestu, jinak nam toho moc nerekl , akorat na konci nam rekl, ze by bylo dobry kdybysme mu dali vic nez jsme se domluvili, ze je student:):)





Za jeden dlouhy den jsme se dostali z Mulanje do Lilongwe, kde jsme byli v super kempu Mabuya, vyprali jsme, nakoupily, nacerpali trochu sil pred cestou do Zambie.

I kdyz jsme v Malawi byli pres 3 tydny, tak nevim co si o Malawi myslim, je pravda, ze tyden na ostrovech byl uplne jiny zazitek nez na pevnine, uplne jiny lidi, absolutne zadna kriminalita. Pak nekolik dni na trajektu a par dni v horach, kde jsme nikoho nepotkali celou cestu. Vetsina kempu, hotelu, rastauraci a byznysu je vlastnena cizincema a pripada mi, ze mistni moc velky ambice nemaji a o moc se nesnazi. Ale vsichni jsou hrozne pratelsti a radi si pokecaji v autobuse nebo na ulici.



mejte se krasne
uz jsme v Zambii a akorat cekam na viza do Botswany, nevim co ceska vlada komu udelala, ale uz ani polaci nepotrebujou viza!!!!

zdravi monika a allan

1 comment: