Tuesday, June 23, 2009

KENA

Zdravime,
Nakonec jsem psala z Addis Ababa
Jeste 2 dny jizni Etiopii nez jsme se dostali na hranice s Kenou, jih Etiopie byl krasne zeleny a plny huste dzungle. Na hranicich v Moyale jsme dostali viza a ubytovali jsme se v takovy spinavy dire, bylo to hrozny mesto, asi jako vsechny pohranicni. Celou jizni Etiopii a severni Kenu jsme se setkavali s ‘qatem’ coz jsou listky nejakyho stromu, ktery vsichni zvykaji a jsou pekne zmasteny, protoze se cpou plnyma igelitovyma taskama a sezvykaji az pul kila denne. V Jemenu, Somalsku, Etiopii a Keni je to legalni. Takze v Moyale byli vsichni pekne vymeteny a bylo docela komplikovany zjistit, jak se odtamtud dostanem. Jedina nase moznost byla, podelit se o korbu nakladaku s dalsimi asi 50ti lidma, nastesti nakladak prevazel fazole a tak to nebylo na tvrdym. Tahle jizda z Moyale do Isiolo ma byt jedna z nejhorsich v Africe, je to uplny voraniste plny der a taky to byvalo nebezpecny kvuli banditum. Ale musim rict, ze jsme byli pripraveny na nejhorsi, ze to bude neco strasnyho, ale dalo se to prezit, delili jsme se o jeden pytel fazoli a bylo nas tam hodne, ale nakladak mel velky kola a tak hrboly a diry po ceste nebyli tak bolestivy jako by to bylo v autobuse. Taky to trvalo jen 17hodin.
Meli jsme docela starch z Keni, slyseli jsme hrozny historky o vrazdach a prepadavani, znasilnovani a nevim co vsechno, to vsechno se opravdu deje, ale vetsinou za tmy, kdyz my spime a pres den se clovek citi docela bezpecne.
Prvni zastavkou mel byt Narodni park Mt. Kena, druhou nejvyssi horu Afriky jsme si chteli vyslapnout mistio Kilimanzara (ktery stoji kolem 800$ za vyslap za cloveka), nakoupili jsme si na 4 denni trek a stopem-pesky jsme se dostali pred branu parku, kde postavili stan v krasnym kempu.



Bohuzel, se od ledna tohoto roku ceny parku v Keni zmenili a tenhle park stal 15$ na den, tak ted ho zdrazili na 60$ denne + kempovani v parku+ pruvodce, takze to utrpeni vyskrabat se na horu by nas jeste stalo nejakych 300$, tak jsme se nastvali a zustali v kempu 2dny abysme alespon sporadali vsechno to jidlo, co jsme nakoupili. Kemp byl krasnej se super spravcem a vyhled na hour Kena jsme meli ze stanu.



Jidlo a piti se uplne zmenili, vyborny mlecny caj s kourovou prichuti, takovy nafoukly koblihy k snidani a jogurty. V Keni zije hodne Indu a tak ryze a curry a chapatti je na kazdem menu. Mistni specialitou je ugali, takova lepkava nakysla hmota s masem, ale nastesti se tomu skoro vzdycky da vyhnout. Protoze Kena byla britskou kolonii, hranolky se smazenou rybou nebo kuretem jsou vsude k dostani. My jsme si oblibili v mistnich jidelnach pilau ryzi(ryze ochucena kardamonem s vodovym curry) a githeri( 3 druhy fazoli v trochu palive omacce) a to jsme si dali na pul. Vetsinou byli k dostani i cerstvy dzusy na ulici mango, avocado, papaya

Mistni dopravou jsou hlavne MATATU minibusy, ktery jezdi vsude a porad a strasne rychle. Tak jednim z nich jsme se dostali z Nanuyki do Nairobi, hlavni mesto z kteryho jsme meli opravdu starch, ale pres den je to ok, ale jak zavrou kramy, tak se ulice vyprazdni a po 7 vecer uz moc lidi ven nechodi. Prezdivka NIGHTROBBERY docela sedi a i kdyz bysme se nejradsi Nairobi vyhnuli uplne, tak to neni mozny a uz jsme tam byli 3krat a az na strasnej hluk a hodne lidi to bylo fajn.

Pak jsme vyrazili na pobrazi, autobusem do Mombasy, kde jsme stravili den, moc prijemna atmosfera, dobrej mix africanu, indu a arabu. Opravdu jsme tam uzili jak jidlo tak lidi, architekturu a swahilskou kulturu.



Nasi hlavni destinaci v Keni byl, ale ostruvek Lamu, ktery jsme meli nekolikrat doporuceny. Jen 7 hodin jizdy po pobrezi na sever od Mombasy, taky jedna z nebezpecnych silnic a tak kazdy autobus ma chlapka s kalasnikovem, nastesti jsme nemeli zadne problemy, ridic to valil 130km v hodine a tak nevim jestli by se vubec nejakym banditum podarilo nas zastavit!!

Lamu byl raj, prevazne muslimsky ostruvek s krasnou swahilskou architekturou, uzounkymi ulickami a hlavnim dopravnim prostredkem jsou oslici, nasli jsme si krasny ubytovani a bylo nam tam tak dobre, ze misto 3 planovanych dnu jsme tam zustali 5 dni, docela prselo. Vyrazili jsme celodenni vylet mistni plachetnici, strasne foukalo a tak jsme se malem prevratili, nastesti se nam to nestalo, ale potkali jsme jednu, ktere se to podarilo.



Zarybarili jsme si a ulovek jsme si ogrilovali na plazi, taky jsme se pekne spalili.



Meli jsme kuchyn k dispozici a tak jsme si obcas varili, I kdyz to cenove vyjde o neco draz nez jist v nejake mistni restauraci, tak si clovek muze udelat hromadu zeleniny s testovinama. Proste se nam tam hrozne libilo a i po 5ti dnech se nam nechtelo ostrov opustit.



Cestou zpet do Nairobi jsme si rikali, ze jsme v Keni 14 dni a jeste jsme nevideli ani jedno divoke zvire, dostat se do Narodnich parku po svych je skoro nemozny a mistni doprava tam nejezdi. Skoro vsechny vstupy narodnich parku se zdrazili na 60 $ denne a tak jsme muesli byt opatrni pri vyberu. Nakonec jsme si zorganizovali Safari z Nairobi za 290$ na 3 dny s navstevou 2 parku. Prvni Masai Mara, nejznamejsi a nejnavstevovanejsi park v Keni, kde jsme se projeli 2 hodiny vecer a 2 hodiny rano a neverili vlastnim ocim, kolik jsme toho videli za tak kratkou dobu, zacalo to zebrama, zirafama a pak jsme videli stovky buvolu, slony, jednu lvici a 2 lvy, no byla to nadhera,












vecer jsme se prezrali a rano jsme pokracovali do narodniho parku Lake Nakuru, kde jsme meli asi 4 hodiny u jezera a to byla nadhera, uplnej koberec z Flamengos, do toho pelikani a mezi tim se prochazeli zebry a videli jsme 3 bily nosorozce a zahlidli jsme hyenu a do toho ruzny druhy antilop a gazel.










No krasny to bylo po ceste do Nairobi jsme si vyzkocili u jezera Naivasha, kde jsme 2 dny kempovali u jezera a kousek od stanu se nam v noci prochazeli hrosi, teda nastesti za plotem, vydavali hrozny zvuky a docela jsem se jich bala, je to v Africe nejnebezpecnejsi zvire, napadnou vic lidi nez jake koliv jine zvire!!!!
Hell s gate narodni park je par kilometru od jezera a je to jediny park v Keni, kde se muze clovek prochazet nebo projizdet na kole. A tak jsme vyrazili na kolech, byl to uzasnej zazitek, jen na kole mezi zebrama a zirafama a taky buvolama(z tech jedinejch jsme meli trochu starch), divocaku a antilop.



Pak nas mistni Masai vzal do lomu a odpoledne jsme se vratili a udelai hromadu salatu s avokadem, ktery je momentalne v sezone a stoji 2kc kus!!!!
Navrat do Nairobi a rychle do Tanzanie, nase plany se tak trochu zmenili, protoze kamarad Stepan nas opet prijede navstivit a to na severu Tanzanie a tak zajedem do Tanzanie a Ugandu nechame az na potom.

Celkove jsme nevedeli, co ocekavat od Keni, spis jsme byli negativne naladeni, ale vsechno nas mile prekvapilo, jak lide, tak priroda, tak krasni Masaiove, tak jidlo a maji taky vyborny pivo Tusker. Vsichni mluvi plyne anglicky a vetsina tisku je v anglictine, skoro denne jsme si kupovali noviny a musim rict, je to hruza co se deje v tyhle zemi, vrazdy, znasilneni, kolik lidi je HIV pozitivnich, kmeny, kteri se vrazdi vzajemne, korupce a jak je nebezpecno na silnicich, vsichni jezdi 100km/h a predjizdi zasadne bez koukani.
Ale libilo se nam v Keni.

tak vas vsechny zdravime a mejte se krasne

monika

No comments:

Post a Comment