Thursday, October 29, 2009

ze Swajzijska do Krugeru

Zdravime,
Tentokrat trocha z nasi kratke zastavky v malinkem kralovstvi Swajzijsko. Swaijzijsko je jednou z nejmensich zemi Afriky a je obklopeno Jihoafrickou republikou. Bylo tam krasne zeleno, kopcovita krajinka a pratelsti a usmevavi lide. Ztravili jsme tam jenom par dni, kempovali jsme v prirodni rezervaci Milwane, kde se nam prochazeli po kempu zebry, pstrosi a prasata bradavicnata (to jsou moji favoriti). Jeden den jsme si zarizovali viza do Mozambiku a bylo to prekvapive jednoduche a levne. Dalsi den jsme navstivili trziste v Manzini, ktery bylo docela zajimavy, prodavali tam hodne rucne vyrobenych veci a oproti vetsine Africkych trzist, kde se prodavaji plastovy veci z Ciny, kteryma je Afrika zaplavena, to bylo docela prijemny prekvapeni.





Tak jsme si tam krasne odpocinuli, dokud nas zase nedohnal dest a vyhnal nas z hor zpet do JAR.V Nelspruitu jsme prespali pred cestou do Blyde River Canyon a okoli, na prespani jsme nasli krasnej kemp.





A cekalo nas nase posledni Safari v Africe a to ve snad nejznamejsim Narodnim Parku Afriky, Kruger. Je parada, ze tam muzes svym autem a zvirata si hledas sam. I kdyz nas vsichni strasili abysme nejezdili o vikendu, nakonec to nejak tak vyslo a tak jsme videli jak si jihoafricani uzivaji vikend. Jako my jezdime na chatu o vikendu, oni jedou kempovat s karavanem do parku, pres den s pivkama pozorujou zvirata a vecer s pivkama rozzhavej ohne a ogrilujou nejaky masaky. Kempy jsou neuveritelne vybaveny, muzes tam nakoupit nalozeny maso, vsechny druhy piv a to studeny a v koupelnach jsou i vany a kdyz nestaci vana, je tam vzdycky bazen. No a tak v sobotu po horkym dni jsme nechteli byt vyjimkou a nakoupili jsme basu piv a asi kilo masa a grilovali jsme taky.Stravili jsme tam 3 dni a 2 noci, videli jsme opravdu hodne zvirat, hodne ziraf, zeber, slonu (kteri jsou tam momentalne premnozeny a vsechno nicej, tak se resi co se bude delat s tolika slonama), buvolu, pakonu, hrochu, nosorozcu bilych a dokonce i cernych, jednu osklivou hyenu, par bandicek lvu (bohuzel vetsinou z dalky) a posledni rano jen par metru od cesty leoparda s dvouma leopardatkama a to bylo uplne super.







Krajinaka tam byla taky moc krasna a kazdy den se to menilo a tak to byl peknej zaver nasich africkych Safari.Vratili jsme se do Nelspruit, oslavili narozky dalsi grilovackou a hodne alkoholem, vybalili auto po mesici a vsechno to zase zabalili do batohu a zpatky na zada. A z Nelspruitu uz jsme zase pokracovali mistni dopravou, rozloucili jsme se na chvili s JAR a vyrazili do Maputa, Mozambik. Teda nase prvni jizda autobusem byla neco, autobus byl plnej mozambicanu a vsichni prevazeli cerstvi maso z JAR do Mozambiku, takze vsude po autobuse tekla krev z igelitek, no a nejhorsi to bylo v prostoru na bagaz a samozrejme muj batoh se v tom celej vyvalel a nasaknul pekne tou krvi...proste mnamka!!!!

tak se vsichni mejte krasne, my jdem uzivat plazi, slunicka a krevet!!!!
monika a allan

No comments:

Post a Comment