Saturday, March 7, 2009

Sbohem Evropo

Tak v pondeli 2.brezna 2009 jsme vyrazili na dlouho dobe planovanej vylet z Prahy do Kapskeho mesta. Neodolali jsme nabidce Ceskych Drah a za pouhych 500kc jsme se vlakem svezli az do Budapeste. Na stopa nam stejne prisla trochu zima a bylo to tak krasne jednoduchy, nastoupili jsme v Holesovicich a o 6 hodin pozdeji jsme vylezli v Budapesti.
Cestou pesky z nadrazi do hostelu jsme si ozkouseli tihu batohu, kazdej mame asi 15kg a budem si muset zvyknout. Muj sen je cestovat s malym batuzkem, ale pokud budem kempovat a varit, tak to musi byt o nejaky to kilo tezsi.

Hostel East side za 5euro byl v zimnim provozu a tak Milan, srb, kterej se o hostel staral celej den, pil pivo, kouril a koukal v kuchyni plny prazdnejch lahvacu na telku. Budapest jsme si uzili, pulka dne po pamatkach, pulka dne v termalu a vecer na pivo.

Dalsi nasi zastavkou bylo mestecko Novy Sad, hlavnim duvodem bylo, ze je to sestra mesta Norwich, ale zastavka stala zato, libilo vic nez v Belehradu, Z Budapeste peknym pantakem do Szegedu, tam jsme naskocili na motoracek pres hranice do Srbska, pres 2 hodiny jsme se drncali do 50km vzdalenyho mestecka Subotica, rozdil byl fakt viditelnej mezi Madarskem a Srbskem. Ale zase jsme se domluvili mnohem snadneji a hned jak jsme vylezli z vlaku tak jsme se zapovidali s chlapkem a nakonec mel cestu do Novyho Sadu a za polovicni cenu autobusu nas tam vzal. Z radia se valila srbska dechovka a on nam celou dobu vypravel, pak jsme nabrali mistni ucitelku nemciny, pozval nas i domu, ale to jsme jeste nevedeli, ze v Novym Sadu budem spat a tak jsme odmitli, ale je to skoda. Odpoledne jsme tam dorazili a slunicko zacalo svitit anm se tam zalibilo a rozhodli jsme tam zustat pres noc,

Dalsi den jsme se nedostali daleko, vlakem do Belehradu, kde jsme nemeli moc moznosti na pokracovani do Istanbulu, vlak do Istanbulu byl dalsi den rano a jedina moznost byl nocni vlak do Sofie, tak jsme meli asi 9hodin v Belehradu, svitilo slunicko a strasne foukal vitr, ale po tom dni se nam tam libilo, ochutnali jsme mistni pivko Jelen a takovej kolac z listovyho testa plnenej balkanskym syrem.

Nocni vlak byl poloprazdnej a tak jsme si uzivali vic nez pulku cesty samy v kupe s natazenyma nohama, na Sofii uz jsme nemeli tolik energie a tak jsme rovnou skocili na vlak do druhyho nejvetsiho mesta Bulharska Plovdiv, sice bysme radi pokracovali vlakem, ale moznosti bylo mene a tak autobus do Istanbulu zvitezil, par hodin jsme na nej muesli pockat, ale cesta trvala jen 6 hodin.

A tak jsme dorazili do Istanbulu do brany Asie.


I kdyz by nas vyslo levneji letet, a nebo kdyby jsme jeli v lete, tak bysme stopovali a spali venku, tak to stejne nevyslo tak draze, s dopravou, jidlem a 3 noci v hostelu nas vyla cesta do Istanbulu neco mezi 3000-4000kc.

1 comment:

  1. Skoro jsem se pri cteni toho prispevku dojal. Belehrad, Jelen pivo,....jeden z nejlepsich vyletu. My jsme tam ale byli v dobe BeerFestu. Belehrad potom dostal uplne jinej rozmer:). V Belehrade je mimochodem nejlepsi hostel, kterej znam; CrossRoad, ul. Gospodar Jevremova. Moooc prijemne misto.

    Skoda, ze jste nejeli tim vlakem do Istanbulu, prej je to obcas veselost:)

    Btw, nechci nijak stourat, ale nepise se Novi Sad s mekkym "i"? Sam si nejsem moc jistej.

    Tak good luck a at je tepleji nez na Isladnu :)...

    ReplyDelete