Monday, March 16, 2009

Turecko

Z Istanbulu, ktery jsme si naramne uzili, hlavne diky hostelu Tulip, kde jsme se citili jak doma a kazdej den promokli jsme se tam radi vraceli, jsme pokracovali po pobrezi do mestecka Canakkale. Hlavni atrakci okoli jsou archeologicke vykopavky Troja z doby Rimske rise, ale musim rict, i kdyz to ma slavnou minulost, tak za tech 10 euro to nestalo, takova rozkopana hromada kamenu a nove postavenej drevenej kun.
Nemile nas prekvapili ceny autobusu, i kdyz jsou luxusni a servis je jak v letadle, tak ceny jsou jak v zapadni Evrope, nas 6 let stary pruvodce je uplne mimo s cenami a vsechno je tak 4krat drazsi. Teda musim rict, ze cena benzinu je vyssi nez v Cechach, asi 1,30 euro.
Dalsi celodenni presun byl pres mega mesto Izmir do Selcuku, bohuzel vestinou ty dny, ktery stravime v autobuse neprsi a sviti slunicko, Kdyz jsme prijeli do Izmiru tak bylo 17stupnu, ale to bohuzel jenom jeden den.

Selcuk je maly prijemny mestecko nedaleko od Efezu, Efez je anticke vystavne mesto, coz jsme navstivili a to stalo za tech 10euro, taky neprselo a tak jsme si udelali peknej den po okoli Selcuku.

Vecer jsme vzali nocni autobus do Kappadokie, kam jsem se hrozne tesila, vsechny fotky, co jsem videla, byli jak z nejaky pohadkovy rise a taky ze jo, po 12 hodinach jizdy jsme vystoupili ve vesnici Goreme a byli jsme uprostred ty krasy.
Kappadokie lezi primo v centru Turecka, je plna piskovcovych skal, do kterych jsou vytesany jeskyne (slouzili jako utociste prvnim krestanum pred Rimany).

Taky jsme se ubytovali v jeskyni a uzivali si ty pohadkovy rise, teda vcera kdyz jsme se probudili, tak venku napadlo 5cm snehu, tak trochu mrznem, dnes napadlo jeste vic a zitra uvidime....A dalsi den, nas ceka nocni presun na hranice se Syrii, kam uz se moc tesime, za prve pocasi, snad bude tepleji!!!!a potkali jsme nekolik japonckych cestovatelu, kteri akorat prijeli ze Syrie a dali nam hodne tipu a rad a vsichni byli ze Syrie nadseni.


Musim se zminit o jednom japonckym paru, kteri nas uplne dostali, jeli stopem do Anglie do Bristolu na vlastni koncert, vypadali jak z nejakyho fantasy komiksu, obleceni meli vlastnorucne upleteny, usity nebo uhackovany a vezli za sebou 2 vozejcky, na jednom hudebni nastroje a na druhym batohy. Tak jim drzim palce at ten svuj koncert v kvetnu stihnou!!!
Jinak tureckyho jidla jsme se nemohli dockat a ted nam to prijde tak trochu nuda, porad dokola kebab v chlebu a zapijime to mistnim jogurtovym napojem Ayran, je to moc dobry, ale jist to 2krat denne kazdej den.....zacne byt nuda, ale obcas kdyz ma clovek stesti, tak se to da prostridat Cobrou ( mistni cockova polevka) a nebo Lahmacun (takova turecka pizza s mletym masem a korenim).

Co nas tu bavi jsou mistni psi, jsou extremne pratelsti, ale jak clovek jednou pohladi, tak uz se jich nezbavi. Kazdej den mame minimalne 2 spolecniky, a jdou s nami treba pul dne a to za jedno pohlazeni!!! vzdycky si rikame, ze si na konci reknou o penize, ze nam delali pruvodce:):)

No comments:

Post a Comment