Monday, August 10, 2009

opet v Tanzanii

Z Ugandy zpet v Tanzanii, meli jsme stesti a nocni trajekt z Bukoby do Mwanzy odplouval prave ten den. Bohuzel listky jen pro treti tridu, kde bylo par hromad bananu a natom nekolik vrstev lidi, moc se nam tam nechtelo, ale hned jak jsme nalezli na lod kapitan si nas zavolal a nabidl nam svoji kajutu za maly poplatek a musim rict, ze jsme za to byli radi. Podzemi lodi vypadalo docela drsne a myslim, ze bysme se rano probudili bez batohu nebo minimalne bez penezenky.





Vubec nevim, co jsme si predstavovali od tehle casti Tanzanie, ale v Mwanze a okoli se nam hrozne libilo. Asi proto, ze je tam velka indicka komunita a tak hodne indickyho jidla!! Podle naseho par let staryho pruvodce, dostat se do Dar es Salaamu bude trvat nekolik dni, ale v Mwanze nas mile prekvapil autobus 13hodin jizdy 1200km. Bylo tam nekolik spolecnosti a tak jsme si jednu vybrali (ne tu nejlepsi).
Verim, ze cist o nasich autobusovych zazitcich musi byt nekdy fakt nuda, ale nekdy jizda rozbitym autobusem je naplni celych nasich dni, tak tentokrat to byla opravdu perla!!
V Tanzanii je zakon, ze zadna verejna doprava nesmi jezdit v noci, asi kvuli bezpecnosti a spatnymu stavu silnic, takze vsechny autobusy vyrazi brzy rano a kalej to co to da, ale samozrejme technicky stav autobusu je sileny a tak to vetsinou nevydrzi. My jsme vyrazili v 6 rano a 2 hodiny to kalik 120km/h a pohoda, pak nam zacala vytejkat voda z motoru, tak jsme zacali zastavovat a dolejvat, pak jsme meli kanistry s vodou v autobuse a dolejvali vodu za jizdy. Pak se nam nejak vykloubilo zadni kolo, tak hodinka pod kolama a jeli jsme dal. Nekdy po obede jsme totalne dojeli, motor proste dodelal, dobry!!!tak se cekalo na dalsi autobus, vsichni si presedli a az na to, ze nam nefungovali brzdy, jsme jeli 100km/h, zastavili jsme a ridic za pul hodky sam nasadil brzdovy desticky na zadni kola, ne, ze by se to zlepsilo, ale alespon jsme ty brzdy meli:):)
Uz bylo pozde a vsichni vedeli, ze do Dar es Salaamu to dneska nedame a ze uz porusujem zakon, ale presto jsme to valili 120ti kilometrovou rychlosti a nekde pred Dodomou (hlavnim mesto Tanzanie) se nam proste za jizdy roztrhly 2 zadni kola, brzdna draha byla dlouha, ale nastesti jsme zustakli na silnici. Jediny my jsme meli baterku, takze jsme asistovali pri vymene jednoho kola (rezervu jsme meli jen jednu) a tak jsme pokracovali na trech zadnich. Nekde jsme se vyspali a do Dar es Salaamu jsme dorazili rano, takze misto 13ti hodin 24, ale zdravi a zivi!!!!!!!!!!!
V Dar es Salaamu jsme kempovali na moc pekny plazi asi 10km od mesta, ztravili jsme tam skoro tyden,




vyrizovanim viz do Malawi a Zambie a cekanim na Stepana a jednu noc v raji v hotelu Kempinsky 5ti hvezdickovy luxus. A musim rict, ze zatim pro nas jedno z nejprijemnejsich velkomest Afriky. Stepan priletel s celou posadkou a vzal si nas jako pribuzny do hotelu, po tolika nocech kempovani to bylo neco uzasnyho. Privezl nam vsechny dobroty, po kterych se nam stejzka, sli jsme si zaplavcit na strechu a do baru s vyhledem na mesto. No bylo to jak jedna noc v raji, vice fotek na nasem blogu.
A pak nas cekal Zanzibar, dalsi raj!!! more bylo docela divocina.
Stone Town je uzasny mesto s krasnou Swahilskou architekturou a kulturou ( mix Africanu, Arabu a Indu) zustali jsme tam dele, nez jsme planovali, nevedeli jsme co driv, bloudeni po uzkych ulickach a barevnych trzistich,










ochutnavani vsech mistnich dobrot, treba jako dzus z datlu napul s jogurtem, nebo navsteva nocniho trziste plnyho vsech moznejch morskejch potvor,






vylet do vnitrozemi za poznavanim vseho mozneho koreni, ktere se na Zanzibaru pestuje, hlavnim je hrebicek, zazvor, cumin, vanilka, pepr.....moc zajimavy, vubec videt jak vlastne vsechny rostou.




A pak jsme si vybrali krasnou plaz na vychodnim pobrezi, vesnici Jambiani, kde jsme si 5 dni uzivali jenom barev more a slunicka a jeden den vyletem na jih, kde jsme si zasnorchlovali pronasledovani delfinama.








Proste parada, snaha byla nacerpat co nejvic energie na dalsi 4 mesice cestovani.

Naposledy jsme se nadlabli na nocni zradelne ve Stone Town a nocnim trajektem zpet do Dar es Salaamu a rovnou autobusem do Mbeya, ale v autobuse nam nauctovali vic nez ostatnim, jako obvykle, pak nam nevratili drobny asi 3$, pak nam ujeli s batohama na obede, ze Allan musel bezet aby zastavili, autobus byl silenej a cesta trvala 15hodin a v Mbeya, nejhorsi mesto plny ozralu a zadny volny ubytovani, tak bohuzel vsechna ta enrgie, co jsme nacerpali na Zanzibaru byla fuc!!

Ale uz je zase dobre, jsme v Malawi.

zdravime monika a allan

No comments:

Post a Comment