Wednesday, November 11, 2009

Mozambik

Tak uz se nam to krati a zitra opoustime Mozambik.
V Mozambiku jsme meli jen 14 dni a tak jsme se rozhodli uzit si plazi na jihu zeme, nez travit polovinu casu drncanim se v autobusech na prisernych silnicich na sever zeme. Myslim, ze uz nam to stacilo, to drncani...
V Maputu, hlavnim meste se nam libilo, prijemna atmosfera, hezka portugalska architektura a par peknych trzist a hodne kavaren. Pomerne zanedbany, ale ma to docela smrnc, hodne lidi co bylo na Kube, to prirovnava k Havane.



Kempovali jsme na betonovy strese hostelu a v noci zacalo prset a pekne nam prosakla podlazka ve stanu. Druhej den jsme vsechno ususili a v noci znova.



Vsechno mokry jsme zabalili a v 5 rano jsme nasedli na autobus do Vilankulos, snad nase posledni opravdu africka dlouha jizda autobusem. Lidi byli fajn a i jsme platili stejnou cenu jako mistni, ale celej den prselo a to ne jenom venku, ale i vevnitr autobusu, 12 hodin jizdy jsme meli reprak na plny pecky portugalsky disko nad hlavou a jen jednou jsme zastavili na zachod a to vsichni sli jen do krovi, ze nas z toho jeste 2 dny bolela hlava. Vilankulos prijemna rybarska vesnice, ubytovali jsme se v bambusovy chatce kousek od plaze, protoze jeste prselo a my jsme meli vsechno mokry.



Peknej sobotni trh a v nedeli jsme vyrazili na vylet do Narodniho parku souostrovi Bazaruto, ktery je znamy krasnyma plazema a podmorskou faunou. Jeli jsme jen na ostuvek Magaruque a protoze bylo po bource, viditelnost na snorchlovani nebyla nejlepsi a byl moc silnej proud a tak jsme se spokojili s bilyma plazickama a tyrkysovym morem a bajecnym obedem s krabama a kalamarama. Bylo by krasny na ostrovech Bazaruto zustat par dni, ale ubytovani je tam jen luxusni a vsechno stoji kolem 10 000kc na noc za osobu, a tak snad nekdy jindy:):)







Minibusem, za kterej nam zase nauctovali vic nez mistnim jsme dostali do Mixixe, pak trajektem do Inhambane a minibusem do vesnicky Tofo, kde je krasna nekonecna bila plaz, par hotelu a kempu, maly trziste a asi 200 obyvatel. Kde jsme kempovali jen par desitek metru od plaze a zustali jsme tam 8 dni, to jsme nezustali snad nikde jinde tak dlouho na tomhle vylete. Jeden den jsme jeli na organizovanej vylet, snorchlovani se zralokem velrybym, ale hodne foukalo a more bylo fakt divocina a nic jsme nevideli a ani by se nikomu nechtelo do takovejch vln skocit a tak nam nabidli, ze muzem ject znovu a to jen za cenu benzinu a tak jsme cekali na peknej den bez vetru. Nas posledni den jsme vyrazili a videli jsme 3, prvni asi 8 metru dlouhej, vsichni naskakali do vody a on si jen tak plul par metru od nas....uzasnej zazitek a dalsi byl jen asi 3-4metry a nekde v hloubce mel brachu. Je to nejvetsi paryba na svete a cloveku neni nebezpecna, ale stejne je to divnej pocit, vypada spis jako zralok nez velryba, sedivej s bilejma teckama a placatou hlavou. Opravdu nezapomenutelny zazitek!!! taky par delfinu a zelv jsme videli po ceste.
Jinak zbytek tydne jsme si uzivali slunicka a plaze, obcas jsme si varili morsky priserky z trziste, a ochutnali jsme par mistnich specialit, vyborny ohromny krevety, kalamari a uzasnou barakudu. Doprali jsme si a navstivili restauraci Casa de comer, prej nejlepsi v Mozambiku a verim tomu, bylo to luxusni.





Jeden den jsme navstivili mestecko Inhambane s krasnou architekturou a pohodovyma lidma.





A minibusem zpatky do Maputa, kde jsme ted.
Zitra odjizdime smer Johanesburg, navsteva Allanovych pribuznych, a jedna vecerni hra kriketu Anglie s Jihoafrickou republikou.

ahoj monika a allan

No comments:

Post a Comment